Maailma on sinun ja sinä olet paras!

15/02/2019

"Ei ole helppoa olla nuori." lausui minulle itseäni 30 vuotta vanhempi henkilö. Yksinkertaisellakin matematiikalla ja minua tuntematta voi päätyä lopputulokseen, ettei kyseinen henkilö itse ollut enää kovin nuori. Tästä hellästi huomauttaessani sain kuulla iän olevan vain numero ja asennekysymys. Tämä olisi ihana ideologia, ellei nuoriin liitettäisi niin monia ennakkoluuloja, joita "vain sydämeltään nuori" pääsee jo varttuneemman kehonsa ansiosta karkuun.

Nuoruus kun ei ole pelkkä asenne. Siihen liittyy paljon sellaista, minkä me vanhat olemme jo unohtaneet. Siihen liittyy kuulluksi tulemisen tunteen täyttymättömyyttä, kun mielenterveyshaasteeseen vastataan sanomalla, että se menee ajan kanssa ohi. Siihen liittyy surua ja ahdistusta tulevaisuudesta, joka voi olla sumuinen ja hämärä. Sumu ei hälvene, vaikka tietäisi menneinä vuosikymmeninä riittäneen töitä kaikille kysyneille. Enää ei riitä.

Maailma muuttuu, me ihmiset muutumme ja muutamme maailmaa. Tiedämme nykyään, että masennus ei liity laiskuuteen, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi, että työelämä ei tarkoita hautakivisopimusta kunnanvirastossa, että junalla matkustaminen tuhoaa ympäristöä vähemmän kuin lentäminen ja että ihan jokainen meistä on tasan yhtä arvokas ja tärkeä.

Kysyin tätä kirjoitusta varten neuvoja nuorilta, joiden tähänastiseen elämään on mahtunut enemmän haasteita kuin olisi aina jaksanut kohdata. Esiin nousi monesti huoli omasta riittävyydestä. Miten selviytyä ja osoittaa oma arvonsa maailmassa, jossa vain vahvat näyttävät pärjäävän? Miten pitää yllä ehjää itsetuntoa, jos tuntuu ettei kelpaa mihinkään?

Olen oppinut keskusteluista nuorten ihmisten kanssa, että yleensä rakkautta riittää kaikille muille enemmän kuin itselle. Anteeksi on helppo antaa kaikille niillekin, jotka eivät sitä pyydä, ennen kuin itselle. Se on kammottavan kuormittavaa.

Kuten sanottu, maailma muuttuu ja me muutamme sitä. Jos voisin kiirehtiä muutosta omalta osaltani, tahtoisin saada jokaisen uskomaan seuraavat sanat: sinä riität ja olet arvokas sellaisena kuin olet. Olet paras sinä!

Nuorisotakuutalolla käynnistyy helmikuussa tarinaryhmä, jossa nuoret pääsevät kertomaan ja kirjoittamaan omia tarinoitaan. Näitä tarinoita julkaistaan blogissa pitkin vuotta. Ehkä me näin saamme kuuluviin myös niitä ääniä, jotka on aiemmin jätetty pimentoon. Ehkä me näin, tarina kerrallaan, valtaamme takaisin kaikki itsetunnon rekisterit. Maailma on meidän. Tehdään siitä meille sopiva.

M.L.